Guides - Teknikker
Highlighting & Shading
 

Indledning

I denne guide vil jeg forsøge at forklare disse to engelske begreber, der nok bedst kan oversættes til at lave belyste områder og skyggeområder.

Når du f.eks. maler huden på en ork grøn, så vil det se lidt fladt og kedeligt ud. Det man dernæst kan gøre er at male skygger og oplyste områder på hudfladerne.

Nedenunder vil jeg gennemgå to forskellige teknikker for dette:

 
Teknik 1
 
Billed 1 Billed 2 Billed 3 Billed 4
 
  • Når du starter på farven (f.eks. den blå kjole på billedet), vælger du en maling, der er en anelse mørkere end den farve, du ønsker træder frem til sidst. På billedet her ønsker jeg en kjole i farven Enchanted Blue, men jeg maler den først med en blanding af farven og den mørkere blå, Regal Blue.
  • Herefter lægger jeg et lag mere, der dækker størstedelen af kjolen på nær de dybere folder i tøjet. Se evt. guiden, Blending og layering, for forskellige metoder til dette.
  • Du tager nu noget Enchanted Blue og mixer med lidt Ice Blu og lægger endnu et lag, som kun dækker alle de steder, hvor kjolen buler ud. Dvs. der hvor lyset rammer særligt tydeligt.
  • Til sidst blander du en endnu lysere blå med de nævnte farver, som du kun lægger på de mest udsatte steder på kjolen. I dette tilfælde de højeste punkter på folderne, albuer, forparti, bagdel og skuldre.
 
Teknik 2
 
Billed 1 Billed 2
 
Billed 3 Billed 4
 
  • Du kan også male figuren i den farve, du ønsker fremstår tydeligst. I dette tilfælde ønsker jeg en hest i farven Spacewolf Grey. Jeg sørger for, at farven dækker godt.
  • Herefter tager jeg min ”skyggefarve”, som i dette tilfælde er Shadow Grey, og blander vand i samt en meget lille smule sæbe for at bryde overfladespændingen. (Det er en hjemmelavet Wash eller Ink, men rigtige inks er kraftigere og giver ofte genskin, så man bør prøve sig frem for at finde sin stil).
  • Du tager din meget flydende farveblanding og påfører den på hesten med en stor blød pensel (En der kan optage meget af blandingen), således at den mørkere blanding kan flyde ned i alle sprækker. Det er her sæben hjælper med, at farven ligger hvor den skal, men undgå at putte for meget i og piske blandingen. Det er besværligt, hvis der kommer bobler i malingen.
  • Du lader hesten tørre, helst stående så den våde maling ikke røres af noget.
  • Til sidst kan du fikse detaljerne op og evt. mørke render ved at highlighte med Spacewolf Grey og til sidst med lidt hvid på de højeste punkter.
 
Billed 5