Foam & Flamingo
Skrevet af: Jacob Olsen
 
Hvid Foam (Flamingo)
 

Vi alle kender hvid foam også kaldet flamingo. Flamingo bliver brugt til mange ting bl.a. som isolations materiale eller emballage. Det fås i alle slags størrelser og faconer. Flamingo er lavet af små sammenpresset polystyren kugler som du kan se på billedet nedenfor.

 
 
Flamingo kan købes som store sheets i alle byggemarkeder, men hvis man må kan man også hente en del af det nede på lossepladsen, så er det gratis, for det kan faktisk være ret så dyrt hvis man skal bruge meget. Ellers fås de specielle faconer som regel hvis man køber noget nyt elektronik eller hvidevarer, der bliver flamingo brugt som emballage og beskyttelse af produktet. Jeg bruger faktisk kun flamingo sheets, men de specielle faconer kan f.eks. bruges til at bygge ruiner med. Til at skære foam ud er det en god ide at bruge en skarp kniv eller en foam cutter. Hvis der bruges en sløv kniv er det svære at skære uden at man flår foamet i stykker eller det smuldrer. Husk ikke at spraye på flamingo, for spray smelter polystyren. Grund mal hellere med en normal væg maling og pensel.
 
Blå & Lyserød Foam (Farvet Foam)
 

Det blå og lyserøde foam er et meget brugt og meget eftersøgt materiale. De fleste har set det blive brugt i hobbyblade, men har meget svært ved at fremskaffe det. Det farvede foam er samme materiale som det hvide foam. Men er produceret på en anden måde at det har lukket cellestruktur og en højere trygstyrke. Hvor det hvide foam har en overflade struktur fordi det er sammenpresset af små foam kugler, så har det farvede foam en glat overflade fordi det er produceret som en stor klods foam og ikke af små kugler. Det er den lukkede celle struktur der gør det farvede foam populært mellem terræn folk, fordi det gør man kan male på det direkte uden at skulle dække overflade strukturen til som man skal med flamingo.

 
 

De eneste forskelle der er på det blå og lyserøde foam er farven, og det lyserøde har en smule højere trykstyrke, som gør det er lidt svære at skære i, men det er ikke så stor en forskel at det gør noget praktisk, ellers er de helt ens produkter, og kan bruges til det samme. Hvis jeg omtaler farvet foam på hjemmesiden, så er det blå og lyserød foam der menes. Ulemperne ved det farvet foam er at det er dyrt og svært at skaffe. Men det kan købes i Fantasy scenery shoppen. Som ved hvid foam er det en god ide at bruge en skarp kniv til at skære foamet med, så man undgår at det smuldrer. Ellers bruges en foam cutter. Og husk ikke at spraye på foamet, for så ætser det. Det blå foam kan købes hos Asgaard Games på følgende link: Foam & Board

 
Gul Foam (Farvet Foam)
 

Der findes 2 typer gul foam, der er det gule foam med den høje trykstyrke som er præcis det samme som det lyserøde og det blå foam, det er også det foam jeg bruger i hus og sten guide(lsv link). Der er også det gule foam der ikke har lige så høj trykstyrke, det er lidt mere specielt. Det er det samme som det lyserøde og blå foam men anderledes på den måde at det har en masse små huller i sig, som bl.a. gør det får en lavere trykstyrke, og man kan f.eks. ikke skære det til en sten med hobby kniv på samme måde som med det blå og lyserøde. Hvis man skal skære i gul foam anbefaler jeg man bruger en foam cutter til at skære det ud med, fordi når det bliver skåret med hobby kniv kan man se de små huller og det ser ikke godt ud. Når jeg omtaler det gule foam på hjemmeside her, så er det den gule foam med lav trykstyrke. Den med høj trykstyrke hører under farvet foam. Det gule foam kan købes hos Asgaard Games på følgende link: Foam & Board

 
 

Se nedenfor hvordan det kommer til at se ud når det gule foam bliver brugt til at lave stenmur med. Det gode ved det gule foam er at det er billigere end det blå og lyserøde, og det kan købes i Fantasy scenery shoppen

 
Lav en Stenmur ud af Foam
 

1) Skær din ønskede størrelse klods ud. Hvis klodsen ikke har en pæn glat overflade kan man slibe den til med fint sandpapir.

 
 

2) Tegn den stenstruktur du ønsker på foamet.

 
 

3) Skær derefter en rille i foamet men en hobbykniv. Skær ikke rillen for dyb da malingen har svære ved at komme ned i rillen, og du skulle nødig skære det over hvis du bruger en tynd klods foam.

 
 
4) Da rillen ikke er så bred udvider jeg rillen med at køre en kuglepen igennem. Alt efter hvor bred man ønsker rillen jo stører eller mindre kuglepen bruger man.
 
 

5) Som stenmuren ser ud her kan man godt male den. Men i mange tilfælde ser den for pæn ud. For at give den en mere rå og brugt udseende tager jeg en kantet sten. Den presser jeg imod muren for at give noget struktur.

 
 

6) Til sidst males muren. Først grundmales den sort, der efter har jeg drybrush´et 3 grå farver for at fremhæve stenstrukturen.

 
 

Nedenfor her har jeg lavet stenstruktur i de 4 forskellige farver foam og malet direkte oven på det uden at smøre noget belægning på som f.eks. gips, og jeg har heller ikke presset en sten imod muren som jeg gjorde ovenover, der er dog et par hakker i fordi jeg ikke lige sleb foam klodserne:

 
Blå Foam Gul Foam Hvid Foam ( Flamingo)
     
 

Det hvide foam duer ikke til at lave sten væg med. Som du kan se på billedet kan man se kugle strukturen og det ser ikke godt ud. Hvid foam egner sig kun hvis overfladen bliver dægget til, så man ikke kan se strukturen. Det blå og lyserøde foam ser fint ud og det ligner hinanden, så det kan fint bruges til at lave sten struktur med. Det gule foam ser også godt ud, men det skal siges at jeg har skåret det gule foam ud med en bord foam cutter. Hvis man skærer det gule foam med en hobbykniv vil man kunne se en masse små huller i foamet, og det ser ikke godt ud. Når man derimod skærer det gule foam med en foam cutter, smelter man hullerne sammen, så det for en lidt ru overflade, og det ser faktisk godt ud, så det kan jeg godt anbefale.